Zes collega’s van de facilitaire afdeling van Avans Hogeschool namen onlangs deel aan de LiftAcademy-training Veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers. We spraken met een van de deelnemers die na de training een instructieposter maakte voor Avans-studenten en -medewerkers die vast komen te zitten: “Als je vastzit in de lift, wil je zo snel mogelijk worden bevrijd. Met een helder stappenplan in de lift kunnen we dat in nog betere banen leiden.”

Zelf opgesloten in de lift

Als het om liftopsluiting gaat, kan de medewerker uit eigen ervaring meepraten. “Ik heb ooit vastgezeten in de lift van een ander Avans-gebouw. Die liftopsluiting duurde gelukkig maar een kwartier, want alleen het knoppenpaneel in de liftkooi was kapot. Collega’s die buiten op de verdieping stonden, konden de lift wel gewoon aanroepen.”

“Ik kan me heel goed voorstellen dat je niet gelukkig wordt als je een uur zit opgesloten, omdat de monteur van ver moet komen. Dan is het wel zo prettig, wanneer iemand intern je kan helpen. Zelf bleef ik vrij rustig onder de opsluiting, maar als de paniek toeslaat en mensen zichzelf gaan bevrijden, kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen.”

E-learning als basis voor praktijktraining

Toen hij vanuit de organisatie de kans kreeg om als facilitair medewerker de liftbevrijdingstraining van LiftAcademy te volgen, greep hij deze met beide handen aan. “We hebben allemaal eerst de e-learning met goed gevolg moeten afleggen. Dankzij de heldere video’s kon ik de daaropvolgende vragen goed beantwoorden.”

“Groot voordeel van de e-learning is dat je tijdens de praktijktraining de situatie en de techniek ook beter kent. Hier aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch hebben we in totaal drie machinekamerloze liften in twee typen. Met beide typen hebben we uitgebreid geoefend.” Volgens de medewerker was de groep met zes deelnemers mooi compact, waardoor er voor iedereen ruimte was om vragen te stellen.

Belangrijkste les

Behalve de techniek van het veilig bevrijden heeft hij ook de belangrijke veiligheidsles van de e-learning en praktijktraining goed onthouden: “Ga alleen iemand bevrijden als je dat echt veilig kunt doen. Lukt dat niet, dan moet je alsnog de hulp van de liftmonteur inroepen. Het belangrijkste wat je dan moet doen, is de liftpassagiers geruststellen.”

Als eerste geruststelling voor opgesloten passagiers maakte de medewerker de uitgebreide instructieposter ‘Help, ik zit vast!’. Hij heeft de poster inmiddels naar de veiligheidsverantwoordelijken gestuurd en hoopt dat deze alle drie de liften komt te hangen. “We willen het liefst dat mensen direct ons interne alarmnummer bellen. Dan kunnen we nog sneller in actie komen dan wanneer ze de alarmknop drukken.”

Goed voorbereid

Tot nu toe hoefde de medewerker nog niet als volleerd liftbevrijder in actie te komen. “Liftopsluitingen komen gelukkig niet vaak voor, maar áls het gebeurt, zijn wij met de facilitaire afdeling hier aan de Onderwijsboulevard 215 alvast goed voorbereid.”

LiftAcademy heeft - de facilitaire afdeling inbegrepen - tot nu toe 75 Avans-medewerkers opgeleid.