Met een groeiend aantal organisaties dat ervoor kiest om medewerkers te laten opleiden tot liftbevrijder, zocht LiftAcademy naar nieuwe trainers. Marco Mensink is een van LiftAcademy’s nieuwste aanwinsten. Naast zijn werk als liftinspecteur bij Liftinstituut verzorgt hij meerdere keren per maand trainingen, zoals 'Veilig bevrijden van liftpassagiers'.

Welke trainingen geef je?
“Het meest populair is wel de training Bevrijden van opgesloten liftpassagiers. Daarnaast geef ik ook de training Veilig werken rondom liften. Die is bijvoorbeeld handig voor glazenwassers die een glazen lift van binnen moeten schoonmaken. Verder verzorgen we specifieke trainingen voor brandweerlieden. Zij worden ook regelmatig ingeschakeld om mensen te bevrijden. Met zoveel nieuwe typen liften en besturingen is het goed om regelmatig te worden bijgepraat.”

Wie volgen de trainingen?
“Als ik kijk naar de training Bevrijden, dan zie ik een bont gezelschap. Grootste groep vormen toch wel de beveiligers, maar daarnaast ontmoet ik ook veel conciërges en facilitair medewerkers van scholen. Verder schuiven er regelmatig VvE-bestuurders aan die het technisch beheer binnen hun complex doen. Meest recente ontwikkeling is dat bedrijven hun BHV’ers sturen. Die leiden we dan in één dag op van BHV’er naar lift-BHV’er.”

Hoe ervaren de cursisten de training?
“Het praktijkgedeelte van de training Bevrijden vinden de meesten vooraf wel spannend. Maar aan het einde van de dag is er toch vooral de verbazing: dat een lift zó veilig is! Alles wat er maar fout zou kunnen gaan met een lift, is eigenlijk afgedekt met een veiligheidsvoorziening. Daardoor kán het wel eens voorkomen dat-ie stilstaat.”

Waarom is de training Bevrijden van liftpassagiers zo populair, denk je?
“Met eigen liftbevrijders bied je een extra service aan de medewerkers en klanten in je gebouw. Stel, mensen stappen tegen vijven ergens in hartje Utrecht in een lift en komen stil te staan. Met alle files kan het heel lang duren voor de monteur er is. Is een van de liftpassagiers claustrofobisch, dan kan er ook nog eens paniek ontstaan. Dan wil je mensen toch zo snel mogelijk kunnen helpen?”

Wat is je belangrijkste tip aan toekomstige liftbevrijders?
“Ik geef cursisten altijd mee: doe ’t veilig of doe ’t niet. Het bevrijden van opgesloten liftpassagiers is goed te doen, als je je taak maar serieus neemt. Heb je ook maar enigszins het gevoel dat je de bevrijding niet veilig kunt uitvoeren, en sta je niet achter je handelingen, dan moet je hulp inroepen. Hoe vervelend dat ook is voor de mensen die vastzitten, maar er kan ze niets gebeuren.”