door senior productspecialist trainingen Bob Kolkman

De druk om sneller en efficiënter te werken, lijkt z’n tol te eisen wat arbeidsveiligheid betreft. In totaal waren er in 2018 maar liefst 4368 meldingen van arbeidsongevallen – dat is 4% meer dan in 2017. Totaal waren er daarbij maar liefst 71 doden te betreuren.

Opvallend is dat arbeidsongevallen vaker voorkomen bij bedrijven met minder dan 10 werknemers. Blijkbaar is het veiligheidsdenken daar minder geborgd. Bij alle arbeidsongevallen zijn met name jongeren tussen de 15 en 24 jaar en ouderen betrokken.

Om wat voor ongelukken gaat het precies?

Tot de meest voorkomende ongelukken behoren onder meer de aanrijdingen, het ‘gegrepen worden’ door bewegende machinedelen en het geraakt worden door vallende objecten. Maar het hoogst scoort toch wel het vallen van hoogte. Bij 29% van alle incidenten gaat het om een val van hoogte. Vertaald naar het aantal meldingen kom je dan toch al snel uit bij 1266 ongevallen per jaar.

Bij alle onderzochte arbeidsongevallen constateerde Inspectie SZW in 2017 onder meer overtredingen op het gebied van geschikte arbeidsmiddelen (190x) en maatregelen om valgevaar te voorkomen (172x). Deze twee thema’s staan in de top 10 van alle overtredingen.

Hoe kun je valongelukken tegengaan?

Soms is een ongeval door onverwachte gebeurtenissen niet te voorkomen, maar er zijn wel drie basismaatregelen die elk bedrijf – ongeachte de grootte – kan nemen om het risico op vallen van hoogte te verminderen.

  1. Stel veiligheid altijd boven haast.
    Wanneer de druk wordt opgevoerd, is het makkelijk om het als werknemer niet zo nauw te nemen met de veiligheidsmaatregelen. Benadruk, ook bij een haastklus, altijd het belang van veiligheid.
  2. Zorg voor de juiste beschermingsmaatregelen.
    Met de juiste permanente of mobiele valbeschermingsmiddelen binnen handbereik kan iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid nemen. Zorg er daarbij voor dat de beschermingsmiddelen regelmatig worden gekeurd.
  3. Train medewerkers in het veilig werken op hoogte, aan gevels of op daken.
    Wanneer kan je veilig het dak op? Hoe maak je gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen? Hoe ga je veilig om met een gevelonderhoudsinstallatie? Met een goede training zorgt u ervoor dat medewerkers veiligheidsbewust handelen.

Hoe maakt u de juiste keuze in trainingen?

LiftAcademy biedt drie veiligheidstrainingen die valgevaar helpen te voorkomen: veilig werken op hoogte, veilig werken met gevelonderhoudsinstallaties en veilig werken op daken. De laatste is een e-learningtraining – medewerkers kunnen deze op een voor hen geschikt moment en in hun eigen tempo volgen.

Wilt u weten welke training het beste bij uw organisatie past? Neem gerust contact op met LiftAcademy: 020 - 435 06 08 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als u een maatwerktraining voor uw organisatie wenst, helpen we u graag verder.

Bronnen: SZW en AR