Een nieuwe stap voor LiftAcademy. Per 1 oktober betreedt het opleidingscentrum van Liftinstituut de Belgische markt met zijn trainingen rond het werken met of bij liften. LiftAcademy gaat van start met de trainingen in het veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers.

Volgens Liftinstituut-directeur John van Vliet biedt België goede kansen voor LiftAcademy: “We verwachten vele bedrijven en organisaties te enthousiasmeren voor onze opleidingen, met name ook omdat daar op dit moment nog geen enkele training in het bevrijden van opgesloten liftpassagiers wordt aangeboden.”

Kennis van risico’s

Business development manager services Bart Coopman voegt toe: “Er zijn wel liftbedrijven die na de installatie van de lift aan de belanghebbenden uitleg verschaffen over hoe de noodhandeling werkt, maar daarbij wordt uitsluitend vanuit het praktisch oogpunt naar het bevrijden gekeken: een opsomming van de te nemen stappen in de noodhandeling procedure.”

“Bij de training Bevrijden van opgesloten liftpassagiers van LiftAcademy hebben we alle aandacht voor de gevaren. Waar moet je rekening mee houden, voordat je mensen gaat bevrijden? Pas als je weet wat de risico’s zijn, kun je mensen echt veilig bevrijden. Misschien wel ons belangrijkste advies vanuit de veiligheidsgedachte is altijd: ‘Doe het veilig of doe het niet!’”

Aandacht voor communicatie

Vanuit zijn jarenlange werkervaring in de liftenbranche weet Bart Coopman als geen ander dat een goede communicatie met de opgesloten passagiers in de lift belangrijk is. “Zeker in een volle lift denken mensen al snel dat ze geen zuurstof meer krijgen. Als liftbevrijder is het dan ook heel belangrijk dat je – mocht er contact mogelijk zijn – mensen goed informeert over hun situatie en wat je gaat doen.”

De training Veilig bevrijden van liftpassagiers is net als in Nederland beschikbaar als klassikale in-companytraining en als e-learning. Bij beide trainingen wordt in de praktijk bij de eigen liften van de organisatie getraind. Van Vliet: “We hebben zojuist een nieuwe e-learning ontwikkeld die we nu op maat maken voor de Belgische markt, met een Vlaamse voice-over. De duidelijke uitleg, beelden en animaties maken het leren niet alleen makkelijk maar ook heel leuk.”

Goed huisvaderschap

Aan Bart Coopman de mooie taak om in België het verhaal achter de LiftAcademy-trainingen te verspreiden. “Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben steeds meer organisaties oog voor goed werkgeverschap en goed huisvaderschap. Daaronder valt ook de zorg voor al die mensen die dagelijks de liften in je gebouwen gebruiken.”

Van Vliet: “Natuurlijk zijn er de liftmonteurs die je na het drukken op de alarmknop of contact met de storingsdienst komen bevrijden. Maar als die monteurs in de file staan op de ring rond Antwerpen of Brussel, dan kunnen de wachttijden flink oplopen. Wie eigen liftbevrijders in huis heeft, kan mensen al binnen tien tot vijftien minuten uit hun benarde positie redden. Neem alleen het ziekenhuis al: je moet er toch niet aan denken dat een patiënt op weg naar de operatiekamer uren vastzit in een lift?”

Slimme combinatie

Wie meer informatie wil over de training Veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers, kan contact opnemen met Bart Coopman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +32 471 68 82 65. Meer informatie is ook beschikbaar op www.liftinstituut.be.

Van Vliet wijst graag nog op de mogelijkheid om de training Veilig bevrijden rond een preventieve liftinspectie of indienstnamekeuring te laten plaatsvinden: “Sinds begin dit jaar zijn we met Liftinstituut vzw als EDTC actief in de Belgische markt. Omdat we tevens de organisatie achter liftopleidingscentrum LiftAcademy zijn, bieden we onze klanten graag de mogelijkheid om op voordelige wijze met onze bevrijdingstraining kennis te maken.”