Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen schrijven ze veiligheid met een hoofdletter V. “Hoewel we in dit gebouw kort voor een verbouwing staan, hebben we er toch voor gekozen om een vijftal medewerkers te trainen in het veilig bevrijden van opgesloten passagiers. We vinden het namelijk belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is die weet hoe te handelen bij een liftopsluiting”, vertelt Marc van de Grift, medewerker Techniek en gebouw bij het museum.

Was de stof voor een aantal collega’s helemaal nieuw, twee jaar geleden volgde Van de Grift de training al voor liften in een ander gebouw. “Na zo’n periode is het altijd goed om je kennis weer op te frissen. Bovendien is het certificaat ook maar twee jaar geldig.”

Visuele aanpak in e-learning

Voor het theoriegedeelte van de training maakte Van de Grift voor het eerst kennis met de nieuwe e-learningmodule van LiftAcademy. “De fraaie animaties leggen de werking van de verschillende lifttypes duidelijk uit. Neem bijvoorbeeld de vraag hoe zo’n contragewicht werkt. Voor een groep waarin de niveauverschillen in technische achtergrond groot zijn, is zo’n visuele aanpak erg fijn. De verhaallijn tussen twee liftpassagiers die aan ieder hoofdstuk voorafgaat, had voor mij persoonlijk niet gehoeven, maar wellicht maakt die afwisseling voor sommigen het leren wat lichter.”

Dat de nieuwe e-learning zijn werk goed doet, bleek uit de resultaten van de toets. “Onze deelnemers hadden gemiddeld maar één of twee fouten. Bovendien vond ik de vraagstelling nog helderder dan vorige keer.”

Heldere uitleg van de praktijktrainer

Ook de praktijkopleiding die deel uitmaakt van de training Veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers, viel bij Van de Grift en zijn collega’s in de smaak. “We hebben hier een tractielift voor personenvervoer en een hydraulische lift voor goederentransport. Bij beide liften hebben we getraind onder begeleiding van de praktijktrainer van LiftAcademy. Hij legde alles heel helder uit en hield goed rekening met de verschillen in technische achtergrond.”

Al met al kijken Van de Grift en collega’s terug op een prettige trainingservaring. “Straks willen we ook de collega’s in een ander gebouw – waar we nog drie liften hebben – laten trainen in het bevrijden van opgesloten liftpassagiers. Daarvoor kloppen we zeker bij LiftAcademy aan.”