Samen met vier collega’s van de facilitaire dienst nam Herman Farenhorst van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden eind vorig jaar deel aan de LiftAcademy-training Veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers. “We hadden intern zelf al regelmatig opgesloten liftpassagiers bevrijd, totdat we erachter kwamen dat je voor zo’n risicovolle handeling toch echt een certificaat nodig hebt. Dit met het oog op de verzekering en aansprakelijkheid.”

Opsluitingen door ontzette liftdeur

Herman vertelt: “We hebben hier aan de Poldermolen in Houten twee gebouwen staan met elk een lift. De ene is een tractielift met een traditionele machinekamer, de ander een machinekamerloze tractielift. In 2017 hadden we een verbouwing. Tijdens die periode zijn de liften als bouwlift gebruikt. Gevolg: na afloop kwamen passagiers in één lift regelmatig vast te zitten. We hebben deze medewerkers – toen nog zonder certificering – zelfstandig weten te bevrijden.

“Uiteindelijk hebben de liftmonteurs de oorzaak weten te vinden: een van de liftdeuren was ontzet. Sindsdien hebben we geen liftstoringen meer gehad, maar we zijn wel blij dat we het nu goed geregeld hebben wat certificering betreft.”

E-learning en praktijktraining

Om het certificaat Veilig bevrijden van opgesloten passagiers te behalen, doorliepen Herman en zijn collega’s de e-learning met duidelijke uitlegvideo’s en volgden ze de praktijktrainingen bij de liften op hun eigen locatie. “De e-learning was heel prettig en goed te doen, ook voor collega’s die minder bekend zijn met liften. Toen we die allemaal hadden afgerond kon begin december de praktijktraining plaatsvinden.”

“De trainer nam die dag uitgebreid de tijd om ons vijven bij beide lifttypen te instrueren. Die bevrijding bij een machinekamerloze lift gaat toch heel anders dan bij een tractielift.” Farenhorst kijkt zeer tevreden terug op de trainingsdag: “Die trainer was echt een aangenaam persoon, een goede verteller met heel veel kennis. Dat motiveert enorm om te blijven luisteren. Ondertussen heeft hij ons ook veel handige tips en trucs geleerd. Dat maakt zo’n dag extra waardevol.”