Bij STAG Hotels Netherlands nemen ze de veiligheid van hotelgasten én medewerkers uiterst serieus. Daarom laten ze jaarlijks verschillende medewerkers trainen in het veilig bevrijden van opgesloten liftpassagiers. Assistent HR-manager Lisanne Logtenberg regelt de trainingen voor de hotels van de keten in Nederland. “Wij zien de liftbevrijdingstraining als BHV-training. Binnen elk hotel moet er altijd iemand aanwezig zijn die hulp kan bieden.”
STAG Hotels Netherlands, onderdeel van H World International, is een wereldwijd toonaangevende keten met hotels op toplocaties. Behalve het Steigenberger Airport Hotel Amsterdam op Schiphol-Oost heeft de keten nog vijf hotels in Nederland: vier IntercityHotels in Breda, Leiden, Enschede en Hoofddorp, en het Jaz in the City Amsterdam nabij de Ziggo Dome.
Veilig bevrijden uit de lift
Lisanne vertelt: “Hier in het Steigenberger beschikken we over 440 kamers en verschillende conferentiezalen. De zes liften worden dan ook intensief gebruikt. Heel af en toe loopt zo’n lift wel eens vast. De personen die vastzitten, wil je dan zo snel mogelijk op een veilige manier bevrijden. Daarom laten we LiftAcademy onze medewerkers trainen.”
Niet-getrainde medewerkers mogen bij Steigenberger geen liftbevrijding uitvoeren. “De veiligheid van hotelgasten en medewerkers staat voorop. Wat daarbij ook meespeelt: maakt een niet-getrainde medewerker een fout, dan kun je als organisatie voor serieuze aansprakelijkheidsproblemen komen te staan.”
Bij de hotelketen laten ze niet alleen de technische medewerkers scholen. Ook een aantal medewerkers van de frontoffice en het nachtteam schuiven aan. “Zo is er op elk moment van de dag wel iemand aanwezig – of op korte termijn oproepbaar – die opgesloten passagiers uit de lift kan bevrijden.”
Liftbevrijding in theorie en praktijk
In de hotels die over vergaderzalen beschikken, volgen de medewerkers de theorie van de training in huis. Is die ruimte er niet, dan kiest Lisanne voor de e-learning. “Als je niet technisch bent opgeleid, kan de theorie wat taaier zijn. Daarom bieden we die stof liever live op locatie aan.”
Op dezelfde dag volgen medewerkers ook hun praktijktraining. “De docenten van LiftAcademy trainen onze medewerkers bij de liften in hun eigen hotel. We hebben een aantal nieuwe hotels met daarin de nieuwste liften. Die liften zijn qua techniek niet te vergelijken met de liften die we hier op Schiphol-Oost hebben.”
Gevoel van zelfredzaamheid
Als assistent HR-manager regelt Lisanne nu de trainingen met LiftAcademy. Ooit werkte ze zelf als afdelingshoofd bij de frontoffice. In die functie leerde ze ook zelf om passagiers die vastzitten in de lift, te bevrijden.
“De training gaf mij het gevoel van zelfredzaamheid. Als je in het weekend of ’s avonds achter de receptie staat, is er geen technische dienst die je kan helpen. Dan is het fijn dat je zelf kunt handelen. Zeker als mensen in paniek zijn of claustrofobisch, wil je ze zo snel mogelijk, op een veilige manier kunnen helpen.”
Samenwerking begint met een goede start
Behalve de kwaliteit van de liftbevrijdingstraining zelf looft Lisanne de samenwerking met de medewerkers achter de schermen bij LiftAcademy: “Ik werk graag samen met Nathalie van de binnendienst. Zij is een vast contactpersoon voor mij, waarmee ik samen alle trainingen inplan.”
“Afgelopen jaar is het een keer voorgekomen dat een trainer het lifttype in een van onze nieuw te openen hotels niet kende. Daardoor moest de training verplaatst worden. Door goede communicatie en snel handelen was het mogelijk om op zeer korte termijn een nieuwe training in te plannen. Meedenken en een goede communicatie – juist dat vind ik ook heel belangrijk aan een opleidingspartner.”